Miksi asiat on tehty vaikeiksi

 Luin jostain kirjoituksen hallituksen ihan mahtavasta ideasta, jolla julkisen puolen jonot saataisiin pois.

Mietin itsekseni, että ongelma ei suinkaan ole jono, vaan yksinkertaisesti se, että lääkärien varausajat niin julkisella kuin yksityisellä puolella liitelevät viikkokausissa. Kun systeemi on rakennettu jonottelun päälle ja lääkärit pitävät itseään vain konsultoijina eivätkä hoitohenkilökuntana, niin lopputulos on huono systeemi. Kun kaikki on keskitetty mahdollisemman laajalla joukolle ihmisiä, niin tulos on entistä huonompi. Laaja hajautus olisi parempi ratkaisu - siis todella hyvä hajautus, joka tietenkin on kallista ja mahdontonta toteuttaa.

Ainakin minusta on turhauttavaa, kun odottaa aikansa ja menee sitten lääkärille - ja lääkäri ei tee yhtään mitään - vain juttelee mukavia ja toteaa, että ei tässä mitään kummempaa.

Eli oikeasti ihminen väsyy yrittää lääkärille pääsyä, jos käynnin lopputulos on ihan sama kuin olisi jättänyt käymättä - paitsi että pitää maksaa jokin maksu.

Jos ihminen on todella sairas ja hän odottaa tuskissaan pitkän tovin - ja lopputulos on: lämmintä kättä.

Olen itse kokenut tuon ja tiedän tällä hetkellä, miten vaikeaa on löytää ketään lääkäriä tässä maailmassa, joka alkaisi ihan oikeasti tutkimaan, mikä meikäläisessä on pielessä. ns. Oma lääkärinikin vain toteili tuntemuksiini, jos se johtuu tuosta ja tästä - sen kummemin miettimättä pitäisikö asiaa tutkia.

Ajattelin että tämä lääkäri olisi ollut hieman valistuneempi tyyppi, mutta viime käynnin jälkeen oikeasti sain vain yhden asian. Lähetteen yhteen testiin, jonka tosin senkin olisin voinut järjestää ilman lääkäriä.

Eli tyhjää kanssa.

Oikeasti miksi asiat ovat niin vaikeita. 

Ja toinen asia on yksityisyys. Koko ajan puhutaan yksityisyydestä, mutta on luotu Kanta niminen järjestelmä, jonne lääkärit voivat kirjoitella lausuntoija täynnä soopaa - ja sitten makaavat siellä. No voi niille asettaa jonkilaisen lukukiellon kantaan, mutta sekin on tehty vaikeaksi. Eikö potilaalla ole oikeus asettaa itsestään kirjoitettua roskaa helpolla kieltolistalle. Ja lisäksi kantaa voi kirjoitella ihmisestä kaikenlaista tietoa, jota ihminen ei sinne toivoisi kirjoitettavan - eli henkilökohtaisesti pidän kantaa erittäin huonona järjestelmänä. Mutta se on julkisen puolen virosta tuotu systeemi, joten kalliilla hinnalla tuotettua roskaa - sitähän julkinen puoli tuottaa.

Miksi asiat ovat tehty niin vaikeisi?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvi lähestyy

Katsaus menneeseen vuoteen

Doksepiini