Doksepiini

 On mielenkiintoista huomata, miten Amerikkalaisten nettisivujen ja Suomalaisten nettisivujen tietämys Doksepiinista unilääkkeenä eroavat toisistaan. Kevyellä etsinnällä englanninkielieliseen maailmaan havaitsi, että doksepiini mielletään pääsääntöisesti unilääkkeenä tällä hetkellä. Toki aine alunperin on ollut masennuslääke.

Suomalaiset sivut eivät juuri doksepiinia noteeraa - ja jos noteravat, niin tietoa ei juuri lääkkestä ole.

Joitakin faktoja:

1. Unilääke koko alle 6 mg. Itse aloitin käyttämään 1 mg arvolla. Mutta virallisesti annokset ovat 6, 3 ja 1 mg. Tehokkaimmaksi väliksi mainitaan 6 - 3 arvoista annostusta. Joillakin Suomalaisilla sivulla puhutaan ihan käsittämättömistä annoskoista, varsinkin kun puhutaan docal nimisestä poistuneesta tabletista.

2. Kun tarkastelee yhdysvaltalaisia tutkimuksia, niin tämä on hyvä muistaa. Doksepiinia ei kannata ottaa hyvin syödyn aterian kohdalla. Varsinkin rasvapitoinen ateria siirtää lääkkeen maksihuipun saavuttamista kolmella tunnilla, jolloin lääke vaikuttaa itse asiassa vasta aamuyöllä. Jos pitää syödä iltapalaa ennen nukkumaan menemistä, niin kannattaa syödä vähintään erittäin vähärasvainen ja kevyt iltapala. Mutta mieluiten ottaa tyhjään vatsaan.

3. Doksepiinin puoliintumisajan määrittäminen on jo hieman oudompaa. Aika moni lähde puhuu keskimääräisestä 15 tunnin puoliintumisajasta - ja siitä, että koko aine poistuu ruumiista noin kolmessa päivässä viimeisen annoksen ottamisen jälkeen. Mutta joissakin lähteissä mainitaan ajan pyörivän 8 ja 24 tunnin välillä. Ja tietyt lähtee puhuvat 14 tunnin puoliintumisajasta. Mielenkiintoinen kohta on, että aine poistuu hiuksista vasta viiden kuukauden kuluttua ottamisen jälkeen. Mutta joka tapauksessa doksepiini on nopeammin poistuvaa ainetta kuin esimerkiksi mirtazapiini.

 

4. Doksepiini on trisyklinen vanha mielialalääke, jolla on trisyklisisiin mielialalääkkeisiin tyypilliset sivuoireet suurilla määrillä. Eli voi aiheuttaa suun kuivumista, painon nousua, lisääntynyttä nälkää, huimausta, makuhäiriöitä, pään särkyä.  Eli samat tutut oireet, joita esiintyy vaikka mirtazapiniin yhteydessä. Mutta nämä eivät ole tyypillisempiä oireita pienillä annoksilla.


Doksepaania saa tämän kirjoittamisen hetkellä 1, 3 ja 6 mg annoksina ekstemporee resepteinä. Jokainen tietää millainen annos on hyvä, mutta oma näkemykseni että unilääke annostus pitää aina olla niin pieni, että siitä on helppo päästä eroon. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvi lähestyy

Katsaus menneeseen vuoteen