Tulevaisuuden terveyden huolto

 Löysin mielenkiintoisen lääkäri-aiheisen artikkelin pomppiessani netin maantiellä, kun pahin tuskatunne oli helpottanut.

https://laakari2030.fi/blogi/lorem-ipsum-dolor/

Artikkelissa pohditaan tulevaisuuden lääkärin ja potilaan välistä suhdetta. Siinä mietitään näkemystä, jossa tulevaisuudessa lääkäri on turha asia.

Artikkelin loppupuolella pohditaan, että potilas voisi itse diagnosoida itsensä. Todennäköisesti potilas vielä diagnosiin jälkeen hoitaakin itseään.

Itse artikkelia lukiessani pohdin, että tämän täytyy olla nykypäivän lääkärin unelma. Päästä työhön, jossa kaikki vastuu on siiretty potilaan puolelle. Mutta tarkemmin mietittyäni tajusin, että vastuuhan hoidosta on jo nyt potilaan puolella.

Ai, niin. Myös tutkiminen on jo myös melkein siirretty potilaalle. Potilas tapaa satunnaisia lääkäreitä ja on itse pääsääntöisesti vastuussa hoidostaan - tai hoitamattomuudestaan. Ja Potilas joutuu itse kokoamaan palapeliä, mikäli omalta tilaltaan on siihen kykenevä. Hän siis tutkii itseään konsultoimalla lääkäreitä.

Artikkelin kirjoittaja ei todennäköisesti ole tutustunut nykyhetkeen tekstiä kirjoittaessaaan. Lääkärin rooli on jo nykyään antaan 'toinen mielipide' ainoa ero  on, että sen ensimmäisen 'mielipiteen' on antanut toinen lääkäri. 

Ainoa positiivinen ajatus tuossa visiossa olisi, että tiedon etsintä ehkä ei olisi enää niin kallista, jos tiedon saisi tietojärjestelmästä. 

Ai niin, nykyään tietoa saa jo ulkomaalaisilta lääketieteellisiltä sivuilta (en mainitse Suomenkielisiä, koska nillä aika usein näkyy olevan jotenkin vanhentunutta tietoa.) ja verikokeetkin voi suorittaa jo ilman lääkärin lähetettä - ja jos haluaa oikeasti tutkia itseään, niin nykyään käytännössä kokeet pitääkin teettä itse.

Muistan, että joskus kauan sitten oli vielä aika, missä oikeasti lääkärillä käytyäni minua tutkitiin. Se aika on jo ohi. Artikkelin visio tulevaisuudesta on lähes toteutunut.

Eli kauhulla odotan, koska tuon artikkelin kirjoittajan kevyt visiointi toteutuu kaikilta osiltaan. Osittain vision on jo totta nykyään. Lääkäreillä ei kannata käydä, koska heillä ei vain ole aikaa potilaille - tai he eivät juuri välitä potilaistaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvi lähestyy

Katsaus menneeseen vuoteen

Doksepiini