Melko huono olo

 Olo on kuin tekisin kuolemaan.

Viime talvena oli useita kertoja tähän suuntaan oleva olo. Kerran kun voimat lähtivät alta, soitettiin ambulanssi paikalle. 

Minulta katsottiin perusarvot, varmistettiin että paine oli ok. Otettiin ekg, sydänmessä ei ollut vikaa. Lääkärin mielestä minua ei tarvinnut viedä ampulanssilla päivystykseen, mutta voisi olla kiva jos itse tulisin päivystykseen antamaan verinäytteitä.

Olin ollut muutaman kerran ennen tuota hetkeä päivystyksessä ja pohdin siinä voimat poissa, että onko mitään hyötyä mennä paikkaan, missä sai istua ikuisuuden ja sitten lähetettiin kotiin.

Päivystys ei käytännössä varmista kuin että elintoiminnat toimivat. Jos voi nopeasti diagnosoida jotain, niin sen se tekee ja saattaa laittaa jonnekin lähetteen.

Jos päivystys ei pysty diagnosoimaan asioita, niin se käytännössä lähettää kotiin ja käskee hakemaan apua jostain.

Voimani oli tuona talvisena hetkenä niin matalat, että en edes harkinnut päivystykseen menemistä. Tuo kerta oli varmaan toiseksi viimeinen hetki, kun ikinä enää kutsuin tai kutsun ampulanssin apuun. Seuraavalla kerralla tosiaan meni ihan jo taju osittain kankaalle ja minut viettin yöksi osastolle - siellä kirjattiin hieno lausunto, jossa mainittiin minun saaneen monialaisesti apua ja tukea - ja sen jälkeen minut jätettiin oman onnenni varaan.

Käytännössä apua ei ole saatavissa mistään, kun on sellainen olo kuin tekisi kuolemaa. Eli on parempi vain kuolla kuin yrittää tuskissaan hakea apua, kun apua ei ole tulossa. 

Mutta hei!

Ainakin voin kirjata tänne blogiin oloni - hetken kirjoittaminen voi lievittää olotilojani. Ehkä jonkun ajan kuluttua tuska vähenee.

Tällaisena hetkenä toivoo, että oikeasti asuisi maassa, jossa oikeasti on julkinen terveyden huolto, eikä vain ole kulisseja, joiden takana istuu joukko mitään tekemättömiä ihmisiä. Mikä tässä maassa toimii, on kaikki ne ilmaiset vapaaehtoisesti voimin tehdyt palvelut, joissa ihmiset yrittävät auttaa kärsiviä. Vapaaehtoisilla on tarkoitus ja motiivi työhönsä. Mutta se  rakennelma, josta maksamme veroja - se on täysin naurettava marioneettiteatteri, jossa tärkeää on kirjoittaa nättejä lausuntoja, joissa on mahdollisemman paljon täyttä roskaa - mutta vakuuttavasti kirjoitettuna.

No saa tuosta palvelusta apua yksinkertaisiin juttuihin, kuten ehkä kipsauksen jalkaan, jos se on murtunut. Ei se ihan täysin toimimaton ole.


Lue aina ensin https://kuolevanblogi.blogspot.com/2021/07/ensimmainen-postaus.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvi lähestyy

Katsaus menneeseen vuoteen

Doksepiini