Hoitovastuu

 Olen sitä mieltä, että hoitojärjestelmien rahojen tulisi pitäisi olla sidottu onnistuineisiin hoitotuloksiin. Ja jokaisen potilaan kohdalla hoidon onnistuminen pitäisi varmentaa paremmin kuin nykyisellä järjestelmällä. Pelkästää hoitoon pääsy ei saisi olla kriteerinä, sillä silloin hoito pyritään suorittamaan mahdollisemman nopeasti ilman, että sillä juur on tulosta.

Otetaan esimerkki. Lääkäri, jolla on vastaanottoaika. Lääkärille tulee ihminen - aikaa on vastaanotolla 20 minuuttia ja se maksaa maltaita. Jos vastaanotolla ei tulosta tule kuin lääkärin kukkaroon, niin vastaanotto on täysin merkitysetön, sillä se ei edistä minkään laista vastuuta. Jos raha tulee sen sijaan vasta sen jälkeen,kun todellisia tuloksia on saatu, niin vastuu kasvaa merkittävästi.

Tällä hetkellä lääkärin vastaanotoilla ei ole minkäänlaista takuuta. Lääkäri voi kirjoittaa jonkun suunnitelman, mutta onko suunnitelma kunnollinen tai saati toteutettava todellisuudessa on aivan toinen juttu. Useissa muissa ammateissa tekijällä oikeasti on vastuu työstään, mutta lääkärin vastuu on melko olematon - toki voi kysyä mitä ovat mittarit. Nähdäkseni mittarin pitäisi aina olla potilaan subjektiivinen vointi - ja ottaen huomioon, että potilaan mielipiteellä on merkitystä.


No helppo tällaisesta on kirjoittaa, tiedän. Potilaita on kaikenlaisia. Kaikki eivät ehkä ole niin tosissaan lääkärin luona, mutta ainakin itse toivoisin olevan lääkäreitä, jotka ottavat työhönsä särmimpää vastuuta - eivätkä vain leiki.

Mielestäni hoitamatta jättäminen ja kunnolla tutkimatta jättäminen pitäisi olla rikos. Tällä hetkellä hoitamatta jättäminen ja tutkimatta jättäminen on hyvä asia, mikäli vain lääkäri väittää että on hoitanut tarpeeksi ja tutkinut ihan mielettömästi. Viimeisessä väitteessä viittaan omiin kokemuksiini erään neurologisen polin toiminnan kanssa.


Lue aina ensin https://kuolevanblogi.blogspot.com/2021/07/ensimmainen-postaus.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvi lähestyy

Katsaus menneeseen vuoteen

Doksepiini